Je bent niet je strenge stem

Je bent niet je strenge stem

Je bent niet je strenge stem:

‘Pas op!’, ‘kijk uit!’, ‘niet wijzen naar vreemden’, ‘goede cijfers halen op school en je best doen’, ‘hoe hebben andere kinderen uit je klas de toets gemaakt?’, ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen’.

Waarschijnlijk herken je wel een paar van deze goed bedoelde opmerkingen. Opmerkingen om ervoor te zorgen dat je in lijn loopt met ‘de rest’. Dat je niet achter blijft, dat je niet afdwaalt en dat je ‘meekomt’ in de maatschappij. 

Maar wat betekent ‘meekomen’ in de maatschappij? Voor mij wordt steeds duidelijker dat meekomen in de maatschappij betekent dat je goed bent (geworden) in het luisteren naar anderen, externe prikkels en getraind bent in het negeren/ niet luisteren naar je eigen gevoel, je eigen inner being dat eigenlijk altijd de weg weet.

Het ogenschijnlijk goedbedoelde ‘meekomen’ in de maatschappij heeft een keerzijde. Wat het namelijk doet is zorgen voor een externe drive. Zaken van buitenaf worden belangrijker gemaakt dan ons eigen gevoel en ons eigen oordelen. En niet te vergeten, we leren hiermee ons te vergelijken met anderen. En dat is iets, heb ik ontdekt, wat ontzettend bijdraagt aan een ongelukkig leven. Want ook dat zorgt weer voor een externe drive. Een focus naar buiten gericht in plaats van naar binnen. Een focus op ‘beter’ zijn dan anderen, in plaats van luisteren naar je hart en dat volgen. 

Vergelijken met anderen is iets wat onmogelijk is en eigenlijk heel oneerlijk naar jezelf is. Want je kan het eindresultaat misschien wel naast elkaar leggen en vergelijken. Maar iedereen heeft een andere route afgelegd, komt vanuit een andere plek en dat maakt dat het altijd appels met peren vergelijken blijft. 

Maar hoe vaak betrap jij jezelf wel eens op het vergelijken met anderen. Iemands huis, iemands carrière, iemands uiterlijk, iemands lef?

Al deze goed bedoelde opmerkingen van vroeger kunnen in ons interne communicatie systeem gaan huizen. Het kan dan jouw innerlijke criticus worden. Die als het ware de stem is, of heeft overgenomen. 

Luister maar eens goed naar jouw eigen innerlijke criticus. Klinkt die misschien ook een beetje als jouw vader, als jouw moeder, jouw broer, of oude juf of meester?

Soms zijn het niet letterlijk die zinnen die worden overgenomen, maar wordt er een denkwijze gecreëerd die je als ‘eigen’ gaat zien, want je identificeert jezelf met jouw opvoeders en dus ook met hun zienswijze(n)

Stel dat je met je gezin van vroeger met elkaar op een terrasje zit en er zit een wat voller gezin naar jullie aan tafel ook te eten. Ze nemen hamburgers, patat en cola. Als er dan (zachtjes) in jullie gezelschap wordt gezet: ‘ja nu snap ik wel waarom ze er zo uit zien’, ‘of, ‘zouden ze dat nou wel doen?’

Dit klinkt onschuldig, maar wat het eigenlijk doet is dat het jou indirect de boodschap geeft over hoe je eruit zou moeten zien en hoe je denkt over anderen.

Maar andersom kan natuurlijk ook het geval zijn.

Dat jullie zélf het wat vollere gezin zijn en dat jullie slanke mensen gezonde dingen zien bestellen. ‘Wat saai zeg, je leeft maar 1 keer hoor!’ of, ‘wat kan het kwaad die ene keer!’

Vanuit dit beeld waarmee je op jonge leeftijd gevormd wordt ontstaat er een beeld van hoe je zou ‘moeten’ zijn, of hoe je eruit zou moeten zien. Voldoe je daar niet aan, dan heb je gefaald in je hoofd. Het vervelende is dat die boodschappen die je van huis uit meekrijgt niet per definitie ‘goed’ of ‘gezond’ hoeven te zijn, maar ze wel als zodanig na te streven doel in je hoofd komen te zitten. Dus hoe ongezond de boodschap ook soms kan zijn, we gaan (onbewust) toch vaak op zoek naar een bevestiging van deze boodschap.

Nu het goede nieuws. Je kan leren om van je strenge stem af te komen. Namelijk door te ontdekken welke functie hij heeft, wat wil hij je geven, waar wil hij je voor beschermen. En dan kan je gaandeweg steeds meer gaan afpellen. Als een ui kan je laagje voor laagje gaan ontdekken wat écht van jou is en wat je onbewust eigenlijk van anderen bij je hebt gedragen.

Het resultaat daarvan? Rust en vrijheid in je leven en hoofd. De focus op JOUW leven, op jouw power, op waar jouw vlammetje van aan gaat.

Wil je ontdekken wat jij kan doen om deze eeuwige discussie met deze ongezellige strenge criticus eens te stoppen en te leven vanuit jouw kernwaardes?

Boek dan een gratis kennismakingsgesprek met mij, dan leg ik je er nog wat meer over uit ????

Related Posts