Hoe de focus op alleen uiterlijk niet helpend is

Hoe de focus op alleen uiterlijk niet helpend is

Hoe de focus op alleen uiterlijk, gewicht, sporten en eten je niet alleen níet helpt, maar ook nog een beschadigd.

Waarschijnlijk ken je het wel, anders zou je niet op dit platform zijn ????

De vicieuze cirkel van het afvallen: Je bent niet blij met hoe je je voelt en hoe je eruit ziet. Je hebt misschien wel overgewicht en je wilt afvallen. Morgen ga je écht beginnen! Je gaat op je eten letten, je gaat sporten, je gaat anders eten, het ongezonde eten laten staan en 100% all-in!

Maar dan! Je hebt een feestje waar je wat hebt gesnoept. Je hebt een drukke werkweek gehad waardoor je niet je hele eet en sport schema kon volgen. Met andere woorden, de klad is erin gekomen. 

En dan komt heel voorzichtig dat fijne mannetje wilskracht om de hoek kijken. Herpakken en doorgaan met waar je gebleven was. Niet bij de pakkenneer gaan zitten. 

Maar er staat ook een ander mannetje om de hoek. Met heel veel bombarie! Namelijk jouw innerlijke criticus (jaaa daar hebben we hem weer) die jou er even op komt wijzen waar we nou helemaal mee bezig zijn, want je wist toch al dat dit ook allemaal weer niet zou lukken. Dat kán jij niet. Je bent geen sportief persoon, je houdt nou eenmaal van gezelligheid en van lekker eten en hoe slecht is het nou eigenlijk echt met mijn gezondheid gesteld? Valt wel mee toch?

Nou, je leest het al. Een innerlijke strijd die je waarschijnlijk al meerdere keren met jezelf hebt uitgevochten. 

En ik schets het nu een beetje gekscherend, maar het is eigenlijk alles behalve grappig. Het is zelfs zo dat het je kan beschadigen. 

Wat je leest in mijn eerste alinea is dat ik begin met een situatieschets waarin ik schrijf: ‘Je bent niet blij met hoe je je voelt en hoe je eruit ziet’. Je leest ook dat ik daar verder niet op in ga, omdat we gelijk in de actie gaan om er fysiek wat aan te doen, om er dus voor te zorgen dat we er anders uit gaan zien en dat we ons daardoor anders gaan voelen. En daar zit de kern van dit verhaal waar ik het over wil hebben. 

Over deze eerste stap wordt zo vaak en zo snel heen gestapt dat het bijna exemplarisch is voor hoe wij omgaan met een ongelukkig en ontevreden gevoel. We gaan direct in de actie, oplossen en aanpakken die hap. En geloof me, daar ben ik absoluut voorstander van. Maar niet het aanpakken op het uiterlijke en fysieke niveau. 

Nee, wat huist er in jou waardoor je niet tevreden bent met hoe je eruit ziet? Wat heeft dit (vroeger ooit) getriggerd? Waarom ben je niet goed genoeg zoals je bent? Wat maakt dat je niet vol liefde naar jezelf kan kijken. (en even een sidenote: ik heb het dan niet over de gezonde wens om wat gezonder te worden, maar echt over die wens die is ontstaan vanuit een ontevredenheid over je uiterlijk).

Het vervelende én funeste aan deze nare vicieuze cirkel is dat je 1. Niet bereikt wat je wilde bereiken, want je zet je schema niet door. En 2. Je hebt je strenge stem weer input gegeven om je lekker op te saboteren en je weer een algeheel gevoel van falen te geven omdat je dus niet hebt bereikt wat je wilde bereiken. Dus je gaat je nóg ellendiger voelen, wat weer kan resulteren in meer behoefte aan troostvoer, waardoor je je nog ontevredener over jezelf gaat voelen, enzovoort enzovoort. 

Voel je al een beetje waar ik heen wil? Stop met deze directe symptoomberstrijding. Ga niet gelijk de focus op het fysieke en het uiterlijk leggen, maar ga eerst eens naar de kern bij jezelf. Wat maakt dat ik mijzelf niet goed genoeg vind? Wat is de boodschap die ik (onbewust) van huis uit heb meegekregen over succesvol zijn? Want dit hangt erg vaak samen met gewicht en looks kan ik je vertellen.

Als je namelijk ook oog hebt voor dit aspect van je ontevreden gevoel en je gaat met die belemmerende overtuigingen aan de slag, dan is de kans van slagen veel groter. Omdat je dan namelijk niet meer je overtuigingen aan het bestrijden bent, maar je gewicht alleen. Begrijp je deze? Als je namelijk niet naar die overtuigingen kijkt en daaraan voorbij gaat, dan ben je én keihard aan het strijden om af te vallen én keihard aan het strijden tegen deze overtuigingen. Dat ga je niet winnen. 

Misschien zit je wel hoofdschuddend, glimlachend of een andere manier van uiten van een feest der herkenning. Maar wees eerlijk naar jezelf. Hoe vaak heb jij deze vicieuze cirkel al doorlopen? Hoeveel geld heb jij al niet over de balk gesmeten richting symptoombestrijding? En misschien wel de meest verdrietige, hoeveel stappen heb jij eigenlijk al gezet die jou juist verwijderd houden van jou geluk, van rust in je leven en je hoofd?

Wil je het echt anders doen? Wil je de koe echt eens bij de horens vatten? Laat mij dan met je meekijken hoe jij kan stoppen met symptoombestrijding en hoe je écht verandering in je leven kan aanbrengen richting rust, vrijheid en stabiliteit in je leven.

Meer hierover? www.annevanhoorn.com ll 0618482104

Related Posts